ΣΥΖΗΤΗΣΗ | Κόμικς και ισότητα των φύλων, από τη Μαφάλντα στη Μαγόλα

Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών – Ταράτσα
18.00 h – 18.50
Τετάρτη 19 Ιουνίου
Παρόλο που η Μαφάλντα δημιουργήθηκε το 1964 από τον Αργεντινό σκιτσογράφο Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο, πιο γνωστό ως Κίνο, και η Μαγόλα το 1995 από την Κολομβιανή γελοιογράφο Αδριάνα Μοσκέρα (Nani), και μολονότι και oi δύο σχεδιάστηκαν σε διαφορετικά πλαίσια και αντιπροσωπεύουν διαφορετικές ηλικίες, είναι δύο χαρακτήρες που έχουν γίνει σημείο αναφοράς του αγώνα για την ισότητα των φύλων.
Σε αυτή τη συζήτηση, η Κολομβιανή σκιτσογράφος Αδριάνα Μοσκέρα (Nani), δημιουργός της Μαγόλα, συνομιλεί με τον δρ. Φρανσίσκο Χαβιέρ Γκονσάλες Μαδαριάγα, Πρύτανη του Πανεπιστημιακού Κέντρου Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου του Πανεπιστημίου της Γουαδαλαχάρα και με τον δρ. Εδουάρδο Γαλίντο Φλόρες, Γενικό Συντονιστή της Διεθνούς Συνάντησης Κινουμένων Σχεδίων και Κόμικς της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Γουαδαλαχάρα σχετικά με τη δύναμη των κόμικς στην ευαισθητοποίηση σε θέματα ισότητας των φύλων. Συντονίζει η διευθύντρια του Φεστιβάλ ΛΕΑ, Αδριάνα Μαρτίνες.
Ομοίως, αποτίεται φόρος τιμής στη Μαφάλντα, τον χαρακτήρα του Αργεντινού σκιτσογράφου Κίνο, καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση κόμικ στριπ της Μαφάλντα στον Τύπο και 70 χρόνια από την πρώτη δημοσίευση βινιέτας του Κίνο. Η Μαφάλντα πρωτοεμφανίστηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Primera Plana στις 29 Σεπτεμβρίου 1964.
* Στα ισπανικά και στα ελληνικά
* Για να παρακολουθήσετε την αυτόματη μετάφραση, χρειάζεστε ένα «έξυπνο τηλέφωνο» με ακουστικά και να έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή LIVE VOICE. Επί τόπου θα βρείτε οδηγίες για να συνδεθείτε με την κάθε εκδήλωση.
Με την υποστήριξη των Πρεσβειών της Αργεντινής, του Μεξικού και της Κολομβίας στην Ιταλία παράλληλης διαπίστευσης για την Ελλάδα, του Επίτιμου Γενικού Προξενείου της Κολομβίας στην Ελλάδα, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, του Πανεπιστημιακού Κέντρου Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου του Πανεπιστημίου της Γουαδαλαχάρα, της Διεθνούς Συνάντησης Κινουμένων Σχεδίων και Κόμικς της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Γουαδαλαχάρα και της TheComicCon.gr