[ 24 Ιουνίου, 2023 by mary 49 Comments ]

3ο Βραβείο ΛΕΑ Λογοτεχνικής Μετάφρασης -Νικήτρια η Χριστίνα Θεοδωροπούλου

 Νικήτρια του 3ου Βραβείου ΛΕΑ Λογοτεχνικής Μετάφρασης

η Χριστίνα Θεοδωροπούλου, για το βιβλίο της Αγκουστίνα Μπαστερρίκα, Εξαίσιο πτώμα, εκδ. Πατάκη

 

Το βραβείο ΛΕΑ Λογοτεχνικής Μετάφρασης απονέμεται στον μεταφραστή, στη μεταφράστρια ή στη μεταφραστική ομάδα που έχει πραγματοποιήσει κατά το αμέσως προηγούμενο, σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης του έργου, ημερολογιακό έτος, την καλύτερη πρώτη μετάφραση ή νέα μετάφραση ενός λογοτεχνικού έργου με γλώσσα πρωτοτύπου είτε τα ισπανικά, είτε τα πορτογαλικά, είτε τα καταλανικά. Αποκλείονται από τον διαγωνισμό επανεκδόσεις μεταφράσεων.

 

Η κριτική επιτροπή για το 3ο Βραβείο ΛΕΑ Λογοτεχνικής Μετάφρασης αποτελείται από πέντε μέλη: Τον περσινό νικητή του 2ου Βραβείου ΛΕΑ Λογοτεχνικής Μετάφρασης, Κώστα Αθανασίου στην θέση του προέδρου και τον Άθωνα Δημουλά, δημοσιογράφο με ειδίκευση στο βιβλίο, την  Ιφιγένεια Ντούμη, ποιήτρια και μεταφράστρια, την Μελίνα Παναγιωτίδου, μεταφράστρια, βραβευμένη με το Βραβείο ΕΚΕΜΕΛ και με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης και τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, κριτικό βιβλίου και συγγραφέα.

 

Φέτος υποβλήθηκαν στο Φεστιβάλ ΛΕΑ προς κρίση 34 βιβλία, μεταφρασμένα από τα ισπανικά, τα καταλανικά και τα πορτογαλικά, που εκδόθηκαν μέσα στο 2022.

 

Η Κριτική Επιτροπή για το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ για το 2023, αφού διάβασε τα υποψήφια έργα, επέλεξε  – ως γνωστόν – την παρακάτω βραχεία λίστα μεταφραστών και μεταφραστριών:

 1. Την Αγγελική Αλεξοπούλου, για το βιβλίο του Ματέο Γκαρσία Ελισόντο, Ραντεβού με τη Λαίδη, εκδ. Καστανιώτης
 2. Την Έφη Γιαννοπούλου, για το βιβλίο του Ρόκε Λαράκι, Μητροφάγος, εκδ. Αντίποδες
 3.  Την Χριστίνα Θεοδωροπούλου, για το βιβλίο της Αγκουστίνα Μπαστερρίκα, Εξαίσιο πτώμα, εκδ. Πατάκη
 4.  Τον Δημήτρη Καλοκύρη, για το βιβλίο του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Πυρετός του Μπουένος Άιρες και άλλα νεανικά ποιήματα, εκδ. Πατάκη
 5.  Την ομάδα μεταφραστών που αποτελείται από τους:Μαρία Αθανασιάδου, Κωνσταντίνα Γερασίμου, Αναστασία Γιαλαντζή, Μαρία Ζαγγίλη, Μαρία Καλουπτσή, Μαρία Καραλή, Κανέλλα Λιακοπούλου, Νίκο Μανουσάκη, Αλίκη Μανωλά, Χρυσούλα Ξένου, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, Αγγελική Παλασοπούλου, Στέλλα Σουφλέρη, Σοφία Φερτάκη, Ναταλί Φύτρου, Σταύρο Χατζής), που μετέφρασε από κοινού το βιβλίο του Σέσαρ Άιρα, Πώς έγινα καλόγρια, εκδ. Carnivora.

 

Από αυτή τη βραχεία λίστα, η Κριτική Επιτροπή κατά πλειοψηφία απονέμει το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ για το έτος 2023 στην

Χριστίνα Θεοδωροπούλου

για τη μετάφραση του βιβλίου Εξαίσιο πτώμα, της Αργεντινής συγγραφέως Αγκουστίνα Μπαστερρίκα (εκδ. Πατάκη).

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής: 

 

Το Εξαίσιο πτώμα έχει άμεση σχέση με τον σύγχρονο προβληματισμό για την ανεξέλεγκτη μετάδοση θανατηφόρων ιών, τη διατροφή και την ανησυχία για το μέλλον και φέρει στο επίκεντρο την θέση του ανθρώπου σε αυτό. Όμως, αντί να ακολουθήσει κάτι  αναμενόμενο, κινείται προς την κατεύθυνση μιας οριακής επιστημονικής φαντασίας, η οποία δεν χρησιμοποιεί πλέον εργαλεία τεχνολογίας, αλλά σφαγείου, σε ένα κείμενο με πυκνή δομή, ακριβή γλώσσα και σύντομες, κοφτές φράσεις.

 

Η βασική μεταφραστική δυσκολία του εν λόγω έργου δεν έγκειται στη γλώσσα αυτή καθ’ εαυτήν ή στις επί μέρους λέξεις/φράσεις, όσο στη συνολική σύλληψη της εικόνας που περιγράφεται και στη συνακόλουθη κατάδυση της μεταφράστριας σε ένα δυστοπικό, εφιαλτικό σύμπαν «ανθρώπινου σφαγείου – βυρσοδεψείου», το οποίο καλείται να αποδώσει. Η ουδέτερη «θερμοκρασία» του έργου, που δρα βραδυφλεγώς, οδηγεί εξελικτικά  σε μια κλιμακούμενη δυσοίωνη ατμόσφαιρα, την οποία η μεταφράστρια παρακολουθεί και αποδίδει με συνέπεια, επιτυγχάνοντας το ίδιο αποτέλεσμα με το πρωτότυπο.

 

Η μετάφραση της Χριστίνας Θεοδωροπούλου είναι πιστή στο πρωτότυπο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: το κατανοεί σε βάθος και το σέβεται (σε επίπεδο λεξιλογίου, στίξης και ρηματικών χρόνων), οι δε ανεπαίσθητες όσο και απαραίτητες αλλαγές ή μετατοπίσεις σε σχέση με αυτό συντείνουν σταθερά στην ανάδειξή του, με αποτέλεσμα ένα πολύ ικανοποιητικό μετάφρασμα. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι επίσης αυτή που ενδείκνυται για το πρωτότυπο: ενιαία, μετρημένη, χωρίς ακροβασίες, με ένθεση επεξηγήσεων μόνον όταν είναι απαραίτητο και με τον πλέον διακριτικό τρόπο. Εμπνευσμένα, στο πρωτότυπο, και εξαιρετικά ως απόδοση, τα περιγραφόμενα όνειρα. Υποδειγματική η επιλογή και η έκταση των σημειώσεων της μεταφράστριας.

 

 

Η επιτροπή συγχαίρει, κατά πρώτο λόγο, τη ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, την οποία καλεί να λάβει μέρος ως πρόεδρος στην Κριτική Επιτροπή για το επόμενο Βραβείο ΛΕΑ Λογοτεχνικής Μετάφρασης, αλλά και τους μεταφραστές και τις μεταφράστριες της βραχείας λίστας, όπως και τους επιμελητές, τις επιμελήτριές τους, καθώς και τους εκδότες και τις εκδότριές τους, και καλεί τη νικήτρια να παραλάβει το βραβείο.

 

 

ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Marta Cañete

press@lea-festival.com

+30 210 985 9682/ 6956502608

Facebook: https://www.facebook.com/Solatino.gr

Instagram: @lea.festival

 

AboutMary Die

Comments [49]

 1. Pingback: zoloft sex
 2. Pingback: cozaar vs diovan
 3. Pingback: generic flexeril
 4. Pingback: augmentin 875
 5. Pingback: protonix otc
 6. Pingback: acarbose duration
 7. Pingback: amitriptyline pill
 8. Pingback: remeron headache
 9. Pingback: actos repetitivos
 10. Pingback: robaxin vs vicodin
 11. 23 Απριλίου, 2024

  Bwer Pipes: Innovating Agriculture in Iraq: Explore Bwer Pipes for top-of-the-line irrigation solutions crafted specifically for the needs of Iraqi farmers. Our range of pipes and sprinkler systems ensures efficient water distribution, leading to healthier crops and improved agricultural productivity. Explore Bwer Pipes

  Reply
 12. 5 Μαΐου, 2024

  “This article provides valuable information about carpet maintenance. At Teppich Reinigung München, we believe in the power of professional carpet cleaning to prolong the life of your carpets and enhance indoor air quality. We offer expert carpet cleaning services in Munich. Looking forward to more helpful tips from you!”

  Reply
 13. “Maintaining clean carpets is crucial for a hygienic living environment. Teppich Reinigung München offers reliable and effective carpet cleaning services in Munich. We’re committed to delivering exceptional results for our clients. Thank you for sharing these valuable insights!”

  Reply
 14. Pingback: purchase levitra
 15. Pingback: ivermectin 50
 16. Pingback: ivermectin 5ml
 17. Pingback: ivermectin nz
 18. 16 Ιουνίου, 2024
  Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek