LEA
[Σχετικά με το Φεστιβάλ]
Λογοτεχνία Εν Αθήναις

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ (Ελληνο-ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας εν Αθήναις), με επίτιμο πρόεδρό του τον Έλληνα συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη και υπό την καθοδήγηση της διευθύντριάς του Adriana Martínez, έχει κατορθώσει, στα δώδεκα έτη της ζωής του, να γίνει το αδιαφιλονίκητο σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά τη διάδοση της λογοτεχνικής δημιουργίας των λατινοαμερικανικών χωρών, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην Ελλάδα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Το φεστιβάλ γεννήθηκε το 2008 ως μια ανάγκη για την προώθηση ενός δημιουργικoύ διαπολιτισμικού διαλόγου, με σεβασμό, ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ιβηρικής, μέσα από στρατηγικές για την προώθηση και την ενίσχυση στην Ελλάδα της λογοτεχνίας και των τεχνών από τις χώρες αυτές.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ
Η διοργάνωση αυτή δημιουργήθηκε από μια μη κερδοσκοπική εταιρία, την LEA Festival Desarrollo Intercultural, που ως βασική της σύλληψη είχε τη δημιουργία ενός πολιτιστικού συμβάντος που θα μπορούσε να φέρει κοντά πολλές μερίδες του κοινού με επίκεντρο τις πολιτιστικές της δραστηριότητες.

Ο ΣΤΟΧΟΣ
Το Ελληνο-ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνία εν Αθήναις ΛΕΑ έχει πάντα ως στόχο να φέρει τον πληθυσμό αυτής της χώρας –Έλληνες και ξένους- κοντά στην ιβηροαμερικανική κουλτούρα, με επίκεντρο τη λογοτεχνία, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, δωρεάν στην πλειονότητά τους. Σε αυτές συμμετέχουν συγγραφείς και καλλιτέχνες από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ιβηρικής –προσκεκλημένοι επί τούτου στην Ελλάδα –οι οποίοι συμμετέχουν μαζί με Έλληνες ομόλογούς τους σε διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια και βιβλιοπαρουσιάσεις.

Στο ΛΕΑ, με τη συνεργασία πολλών ελληνικών εκδοτικών οίκων, γίνονται γνωστές μεταφράσεις ιβηροαμερικανικών έργων που εκδίδονται στην Ελλάδα.

Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, δηλαδή οι εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γελοιογραφίας, καθώς και τα εργαστήρια λογοτεχνικής δημιουργίας, μετάφρασης, καλών και εφαρμοσμένων τεχνών πλαισιώνουν με έναν ελκυστικό και ευχάριστο τρόπο αυτό το φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στο βιβλίο.

Χάρη στην ανεκτίμητη υποστήριξη των φορέων οι οποίοι προσφέρουν την αιγίδα τους, των συνεργατών, των χορηγών και των συνδιοργανωτών του, το Φεστιβάλ ΛΕΑ, μια εκδήλωση που την προσμένει κάθε χρόνο το κοινό της, αποκτά όλο και μεγαλύτερη εμβέλεια σε κάθε διοργάνωσή του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκδηλώσεις του έχουν πάντα επιδιώξει να είναι ανοιχτές, διαδραστικές και όσο γίνεται πιο περιεκτικές, χωρίς να χάνονται από τους ορίζοντές του οι βασικοί ιδρυτικοί του στόχοι.

our team
Η ομάδα μας
Ποιοί είμαστε;

Οργανωτική Επιτροπή

ΛΕΑ Φεστιβάλ Διαπολιτισμική Ανάπτυξη:
Αδριάνα Μαρτίνες, διευθύντρια του Φεστιβάλ ΛΕΑ
Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας και επίτιμος πρόεδρος του Φεστιβάλ ΛΕΑ

Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας:
Κριστίνα Κόντε ντε Μπερολντίνγκεν Γκέιρ, διευθύντρια
Νάννα Παπανικολάου, υπεύθυνη πολιτιστικών εκδηλώσεων

Κέντρο Γλωσσών και Πολιτισμών της Ιβηρικής και Λ. Αμερικής Abanico:
Λεωνόρα Μορελεών, συνδιευθύντρια

Αλμπέρτο Κάνο, υπεύθυνος επιχειρηματικής ανάπτυξης του Φεστιβάλ ΛΕΑ

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, μεταφραστής και καθηγητής μεταφρασεολογίας

Νίκος Πρατσίνης, μεταφραστής, διερμηνέας και καθηγητής μετάφρασης

Λένα Ματσιώρη, ιστορικός και δημοσιογράφος

Εδουάρδο Λουθένα, φιλόλογος και καθηγητής λογοτεχνίας και θεάτρου

Χουάν Βιθέντε Πικέρας, ποιητής

Ομάδα εκτέλεσης και παραγωγής

Μάρτα Κανιέτε: τύπος και δημόσιες σχέσεις

Χοσέ Φαμπιάν: σχεδιασμός, ήχος και ψηφιακή τεχνολογία

Αλεξάνδρα Φαρσάρη: ψηφιακά μέσα

Μανώλης Φαρσάρης: οικονομικά

Αλίκη Μανωλά: μετάφραση

Εστέμπαν Σκαμάνγκας: συντονιστής εθελοντών

Βαλεντίνα Βιγιέγκας Νίκα: σύμβουλος σχεδιασμού

Show & Tell, Χαρά Ανδρικοπούλου: ψηφιακά μέσα

Ευχαριστώ όλους και τον καθένα ξεχωριστά, όσους µε συνοδεύουν σε αυτή την περιπέτεια, δουλεύοντας σκληρά για να φτάσει στην Ελλάδα, έστω ένα κοµµάτι της Λατινικής Αμερικής µας. Ελπίζω ότι ο Ιβηροαμερικανικός ήλιος θα λάμψει και πάλι στο LEA!

– Αδριάνα Μαρτίνες, Διευθύντρια του Φεστιβάλ ΛΕΑ
50
ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ
3500
ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ/ΕΤΟΣ
16
ΧΩΡΕΣ
15
ΧΡΟΝΙΑ
Actividades
[Εκδηλώσεις]
Τι Προσφέρουμε;
Λογοτεχνία
Συζητάμε με συγγραφείς και παρουσιάζουμε τα έργα τους. Μοιραζόμαστε εμπειρίες σε εργαστήρια μετάφρασης , δημιουργικής γραφής και ποιητικές βραδιές.
Παιδικό πρόγραμμα
Zούμε την μαγεία των παραμυθιών σε εργαστήρια και θεατρικά αναλόγια και στη συνέχεια, ζωντανεύουμε τους ήρωες που γνωρίσαμε μέσα από την αφήγηση με τις ζωγραφιές μας και τα γραπτά μας.
Κινηματογράφος
Εμβαθύνουμε στο έργο συγγραφέων μέσα από ντοκιμαντέρ σχετικά με την ζωή και το έργο τους. Η έβδομη τέχνη επικοινωνεί με τη λογοτεχνία και με την καλλιτεχνική έκφραση.
Θέατρο
Παρακολουθούμε παραστάσεις κουκλοθεάτρου, αφηγήσεις παραμυθιών και θεατρικά αναλόγια που παρουσιάζουν θεατρικές ομάδες από την Ελλάδα, την Ιβηρική και την Λατινική Αμερική.
Μουσική
Υποστηρίζουμε τους ταλαντούχους μουσικούς από την Ιβηρική και την Λατινική Αμερική που ζουν στην Ελλάδα και παρουσιάζουμε ένα ποιοτικό πρόγραμμα με μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.
Εικονογράφηση και γραφιστική
Στο Φεστιβάλ ΛΕΑ, η εικονογράφηση και η γραφιστική απεικόνιση μεταδίδουν πάντα ένα μήνυμα ανθρωπισμού, ισότητας των φύλων και οικολογίας.
Contest
Διαγωνισμός #ΛΕΑστοΣπιτι
Guests
Oι Καλεσμένοι μας
Ποιοί συμμετέχουν;

Leonardo Padura

[Συγγραφέας]

Theodor Kallifatides

[Συγγραφέας]

Santiago Gamboa

[Συγγραφέας]

Juan Cruz

[Συγγραφέας]

Elena Medel

[Συγγραφέας]

Cristina Fuentes La Roche

[Συγγραφέας]

Arturo Beristain

[Συγγραφέας]

Andrés Barba

[Συγγραφέας]
elGreek