[ 26 Μαΐου, 2024 by mary 0 Comments ]

ΑΦΙΕΡΩΜΑ | «Μεξικανοί διπλωμάτες, πρεσβευτές των ελληνικών γραμμάτων στην ισπανοαμερικανική λογοτεχνία», με τους Χόρχε Βόλπι και Γουαδαλούπε Νετέλ

Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»

 

19:00 h

Παρασκευή 28 Ιουνίου

 

Οι Μεξικανοί συγγραφείς Χόρχε Βόλπι και Γουαδαλούπε Νετέλ θα ασχοληθούν με την επιρροή της ελληνικής λογοτεχνίας στο έργο Μεξικανών ποιητών και κριτικών που επίσης διετέλεσαν διπλωμάτες. Οι Χάιμε Γκαρσία Τερές και Ούγο Γκουτιέρες Βέγα, γνωστοί για τις μεταφράσεις και τον θαυμασμό τους για την ελληνική ποίηση, ενσωμάτωσαν στοιχεία αυτής της παράδοσης στα έργα τους, εμπλουτίζοντας την ισπανοαμερικανική λογοτεχνία. Επιπλέον, θα αποδοθεί φόρος τιμής στον Χοσέ Λουίς Μαρτίνες, εξέχοντα κριτικό λογοτεχνίας του 20ου αιώνα, το έργο του οποίου ήταν καθοριστικής σημασίας για τη διάδοση της κλασικής λογοτεχνίας. Θα γίνει  επίσης ιδιαίτερη μνεία στον νομπελίστα Οκτάβιο Πας, το έργο του οποίου αντανακλά μια βαθιά επιρροή από την ελληνική ποίηση και περιέχει μεταφράσεις που έφεραν αυτή τη λογοτεχνία πιο κοντά στους ισπανόφωνους αναγνώστες. Αυτή η συνάντηση θα είναι μια ευκαιρία να διερευνήσουμε πώς αυτοί οι διανοούμενοι λειτούργησαν ως πολιτιστικές γέφυρες μεταξύ Μεξικού και Ελλάδας, διευρύνοντας τους λογοτεχνικούς ορίζοντες της εποχής τους και ενθαρρύνοντας έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ των δύο παραδόσεων. Συντονίζει ο Δημήτρης Φιλιππής, Καθηγητής Ισπανικού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

 

* Στα ισπανικά και στα ελληνικά

 

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Μεξικού, του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Κέντρου Μεξικανικών Σπουδών UNAM της Ισπανία. Σε συνεργασία με τη Σχολή Abanico.

AboutMary Die

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek