[ 26 Μαΐου, 2024 by mary 0 Comments ]

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | Μύχιες καταστροφές της Κριστίνα Πέρι Ρόσι, σε μετάφραση Άννας Βερροιοπούλου, με την Ορτένσια Καμπανέγια, τη Τζούλια Γκανάσου και τον Δημήτρη Φιλιππή

Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»

 

20:00 h

Παρασκευή 28 Ιουνίου

 

Σήμερα, που τα μέσα μαζικής επικοινωνίας έχουν μετατρέψει την ατομική και συλλογική ιστορία σε θέαμα, η λογοτεχνία παραμένει ο προνομιούχος χώρος της υποκειμενικότητας. Στο βιβλίο αυτό η Κριστίνα Πέρι Ρόσι μάς επιτρέπει να κρυφοκοιτάξουμε στον ιδιωτικό κόσμο ανθρώπων παγιδευμένων στις προσωπικές τους μανίες: μιας ομάδας φετιχιστών που μοιράζονται τις ερωτικές τους εμμονές, ενός άντρα συνεπαρμένου από μια γυναίκα-φάλαινα, ενός συζύγου που η γυναίκα του τον εγκαταλείπει για κάποια άλλη, ή μιας υπέροχης γραμματέως-μοντέλου-μαμάς που ασφυκτιά μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Λογοτεχνικοί ήρωες, όμοιοι με τρελαμένα παιδιά, κλεισμένα σε μια βιτρίνα με φιγούρες-σύμβολα, γεμάτα ορμές. «Κάθε φορά που διεισδύω στα μύχια της ψυχής αυτών των χαρακτήρων, βρίσκω κομμάτια του εαυτού μου», έχει δηλώσει η συγγραφέας.

 

«Το σύνολο του έργου της αποτελεί μια άσκηση συνεχούς κριτικής αναζήτησης, διατηρώντας πάντοτε την αξία του λόγου ως κύρια έκφραση μιας μαχητικής και αφοσιωμένης λογοτεχνίας σε καίρια θέματα της σύγχρονης πραγματικότητας, όπως η θέση της γυναίκας και η σεξουαλικότητα» (Επιτροπή Βραβείου Θερβάντες 2021). Για το βιβλίο και το έργο της βραβευμένης με το Βραβείο Θερβάντες 2021 Ουρουγουανής συγραφέως θα μιλήσουν η Ουρουγουανή κριτικός λογοτεχνίας που ζει στην Ισπανία, Ορτένσια Καμπανέγια, η Ελληνίδα συγγραφέας Τζούλια Γκανάσου και ο Δημήτρης Φιλιππής, καθηγητής Ισπανικού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

 

* Στα ισπανικά και ελληνικά

 

Με την υποστήριξη της Ισπανικής Πρεσβείας, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και των Εκδόσεων Καστανιώτη. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουρουγουάης. 

AboutMary Die

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek