[ 26 Μαΐου, 2024 by mary 0 Comments ]

ΑΦΙΕΡΩΜΑ | «Χουάν Κάρλος Ονέτι, Βραβείο Θερβάντες 1980», με την Ορτένσια Καμπανέγια και τον Χουάν Κρουθ Ρουίθ

Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας – Βιβλιοθήκη Χουάν Κάρλος Ονέτι

18.30 h – 19.20 h

Πέμπτη 27 Ιουνίου

 

Το 2024 θα συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Ουρουγουανού συγγραφέα Χουάν Κάρλος Ονέτι, από τον οποίο πήρε το όνομά της η βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας. Το έργο του Ονέτι αποτελείται από μυθιστορήματα και βιβλία διηγημάτων εξαιρετικής πρωτοτυπίας, που του χάρισαν το Βραβείο Θερβάντες το 1980. Με την ευκαιρία αυτή, η Ισπανοουρουγουανή κριτικός λογοτεχνίας και ειδικός στο έργο του Ονέτι, Ορτένσια Καμπανέγια, συνομιλεί με τον Ισπανό συγγραφέα και δημοσιογράφο σε θέματα πολιτισμού Χουάν Κρουθ Ρουίθ, για τη ζωή και το έργο του Ουρουγουανού συγγραφέα, ο οποίος πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του Ισπανία.

 

Η Ορτένσια Καμπανέγια, γεννημένη στο Μοντεβιδέο, αυτοεξορίστηκε στην Ισπανία το 1976. Από το 1982, διαπρέπει στην πολιτιστική διαχείριση, κατέχοντας θέσεις ευθύνης και εστιάζοντας στη Λατινική Αμερική και την πολιτιστική συνεργασία. Μεταξύ των πιο πρόσφατων έργων της ξεχωρίζει η επιμέλεια στα Άπαντα του Χουάν Κάρλος Ονέτι και η βιογραφία του Μάριο Μπενεντέτι. Επιπλέον, από το 2016 είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Μάριο Μπενεντέτι.

 

Ο Χουάν Κρουθ Ρουίθ είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και συντάκτης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της El País της οποίας διετέλεσε ανταποκριτής στο Λονδίνο, επικεφαλής του Opinion και αρχισυντάκτης του Cultura. Από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους είναι αναπληρωτής του προέδρου του ομίλου Prensa Ibérica, θέση από την οποία συντέλεσε αποφασιστικά στη δημιουργία ενός νέου πολιτιστικού ένθετου, του Abril. Ως μυθιστοριογράφος, κέρδισε το Βραβείο Μυθιστορήματος Benito Pérez Armas το 1972, για το Crónica de la nada hecha pedazos, το Βραβείο Azorín με το El Sueño de Oslo (1988) και του απονεμήθηκε το Βραβείο Λογοτεχνίας Canarias 2000. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ιστορίας, Βιογραφίας και Απομνημονευμάτων Comillas για το Egos revueltos. La vida literaria: una memoria personal καθώς και με το Εθνικό Βραβείο Πολιτιστικής Δημοσιογραφίας το 2012. Συνολικά έχει δημοσιεύσει περίπου τριάντα βιβλία που κινούνται ανάμεσα σε προσωπική μνήμη, διηγήματα ή δοκίμια και αρκετά για τη δημοσιογραφία.

 

Ολοκληρώνοντας τη βραδιά, η δραματουργός Εύη Γεροκώστα θα διαβάσει αποσπάσματα διηγημάτων του Ονέτι στα ελληνικά.

 

 

* Στα ισπανικά και στα ελληνικά

 

Με την υποστήριξη της Ισπανικής Πρεσβείας, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας και του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουρουγουάης.

  • Για να παρακολουθήσετε την αυτόματη μετάφραση, χρειάζεστε ένα «έξυπνο τηλέφωνο» με ακουστικά και να έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή LIVE VOICE.  Επί τόπου θα βρείτε οδηγίες για να συνδεθείτε με την κάθε εκδήλωση.
AboutMary Die

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek