ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ | 2η Έκθεση Γελοιογραφίας ΛΕΑ: Το βιβλίο ως αντανάκλαση μεταξύ πολιτισμών

Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας – Αίθουσα Εκθέσεων
18.00 – 18.50
Τετάρτη 11 Ιουνίου
Ο επίτιμος πρόεδρος του Φεστιβάλ ΛΕΑ, Πέτρος Μάρκαρης, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Πιλάρ Τένα, και η γελοιογράφος Αδριάνα Μοσκέρα θα εγκαινιάσουν τη 2η Έκθεση Γελοιογραφίας ΛΕΑ την Τετάρτη 11 Ιουνίου στις 18:00 στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας.
Τον Ιανουάριο του 2025, το Φεστιβάλ ΛΕΑ απηύθυνε διεθνή πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για τη δημιουργία της 2ης Έκθεσης Γελοιογραφίας ΛΕΑ. Έχει συνάψει συμφωνίες με την Κολομβιανή γελοιογράφο Αδριάνα (Νάνι) Μοσκέρα, τη Διεθνή Συνάντηση Γελοιογραφίας και Κόμικς (EICH) και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου του Πανεπιστημίου της Γουαδαλαχάρα-Χαλίσκο-Μεξικού (CUADD), καθώς και με το Ινστιτούτο Κεβέδο της Τέχνης του Χιούμορ (IQH) του Γενικού Ιδρύματος του Πανεπιστημίου της Αλκαλά (UAH).
Υποβλήθηκαν περισσότερα από 400 έργα, εκ των οποίων επιλέχθηκαν 100 από 45 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες που εκπροσωπούσαν χώρες της Λατινικής Αμερικής, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, καθώς και άλλες χώρες όπως την Κίνα, την Αίγυπτο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Σερβία, το Κουρδιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Μαρόκο, τη Συρία, τη Μαλαισία και την Ινδονησία, μεταξύ άλλων.
Η Αθήνα θα είναι η έδρα της δεύτερης έκθεσης γελοιογραφίας που θα προκύψει από αυτήν την πρόσκληση, η οποία έκθεση στη συνέχεια θα συνεχίσει τη διαδρομή της σε διάφορες χώρες όπως το Μεξικό, την Ισπανία και την Κολομβία. Γελοιογραφίες από όλο τον κόσμο συναντιούνται με θέμα «Το βιβλίο ως αντανάκλαση μεταξύ πολιτισμών».
Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Χουάν Γκαρσία (Ινστιτούτο Κεβέδο της Τέχνης του Χιούμορ), Χόρχε Γκονσάλες (Πανεπιστήμιο της Γουαδαλαχάρα), Αδριάνα Μαρτίνες (Φεστιβάλ ΛΕΑ), Αδριάνα (Νάνι) Μοσκέρα, Δημήτρη Γεωργοπάλη (Ελλάδα), Μελίσα Ορτίς (Έκθεση Βιβλίου Μπουκαραμάνγκα), Μπολιγάν (Κούβα-Μεξικό) θα ανακοινώσει τα ονόματα των 4 φιναλίστ του διαγωνισμού. Αργότερα, ο διευθυντής της Διεθνούς Συνάντησης Γελοιογραφίας και Κόμικς (EICH) του Πανεπιστημίου της Γουαδαλαχάρα, Δρ. Εντουάρντο Γκαλίντο, θα ανακοινώσει τους νικητές του πρώτου και του δεύτερου βραβείου του Διεθνή Διαγωνισμού Γελοιογραφίας του Φεστιβάλ ΛΕΑ. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η σκιτσογράφος Αδριάνα (Νάνι) Μοσκέρα.
Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στα 30 χρόνια από τη δημιουργία της ηρωίδας «Μαγόλα» της Ισπανο-Κολομβιανής καλλιτέχνιδας Αδριάνα (Νάνι) Μοσκέρα.
Στη συνέχεια, η Πρεσβεία του Παναμά θα παραθέσει δεξίωση.
- Στα ισπανικά και στα ελληνικά
- Διάρκεια Έκθεσης: Από 11 Ιουνίου έως 27 Ιουλίου
- Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή από 9:00 έως 14:30 και τις ημέρες που θα υπάρχουν δραστηριότητες του Φεστιβάλ ΛΕΑ στο Ινστιτούτο Θερβάντες (11-20 Ιουνίου) έως τις 22:00.
Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, της Διεθνούς Συνάντησης Γελοιογραφίας και Κόμικς (EICH), του Πανεπιστημιακού Κέντρου Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου του Πανεπιστημίου της Γουαδαλαχάρα-Χαλίσκο-Μεξικού (CUADD), καθώς και του Ινστιτούτου Κεβέδο της Τέχνης του Χιούμορ (IQH) του Γενικού Ιδρύματος του Πανεπιστημίου της Αλκαλά (UAH).