[ 23 Μαΐου, 2024 by mary 0 Comments ]

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΔΙΑΛΕΞΗ | Η ζωή και το έργο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, από τον Ντάσο Σαλντίβαρ

Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας – Αίθουσα Συνεδριάσεων

17.00 h – 17.50

Τετάρτη 19 Ιουνίου

 

Ο μυθιστοριογράφος Ντάσο Σαλντίβαρ, συγγραφέας του βιβλίου Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Πώς ξεκίνησαν όλα (εκδ. Ψυχογιός, σε μετάφραση Δέσποινας Δρακάκη), μια από τις πρώτες και πιο πολυδιαβασμένες βιογραφίες του κολομβιανού νομπελίστα, θα προσφέρει μια εικονογραφημένη διάλεξη με εικόνες για τη ζωή και το έργο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, επικεντρωμένη ειδικά στα Εκατό Χρόνια Μοναξιάς, με τέτοιο τρόπο ώστε οι θεατές να μπορέσουν να γνωρίσουν και να οπτικοποιήσουν διάφορα μέρη, γεγονότα και χαρακτήρες από την οικογενειακή ζωή του συγγραφέα και τη γεωπολιτισμική ιστορία, που αποτέλεσαν έμπνευση για τα βιβλία, τους χαρακτήρες του, τις ιστορίες και τα ανέκδοτα από το λογοτεχνικό του έργο. Και στο τέλος να δείξει, μετά τις Χίλιες και μία Νύχτες, την καθοριστική επιρροή της Οδύσσειας και του Οιδίποδα Τύραννου.

 

Ο Ντάσο Σαλντίβαρ γεννήθηκε στο Σαν Χουλιάν, στην Αντιόκια (Κολομβία), το 1951. Είναι συνιδρυτής του περιοδικού Margen, και έχει ασκήσει τη δημοσιογραφία και την κριτική λογοτεχνίας σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς και σε πολιτιστικά προγράμματα για την ισπανική Τηλεόραση. Το 1981 κέρδισε το Βραβείο Διηγημάτων Jauja Jau ja και το 2002 το Υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας του απένειμε το Εθνικό Βραβείο Ξένης Λογοτεχνικής Αριστείας σε Έκδοση στα Κινέζικα για το βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Πώς ξεκίνησαν όλα, την πασίγνωστη βιογραφία του Κολομβιανού νομπελίστα που έχει μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες. Είναι επίσης συγγραφέας της ποιητικής συλλογής Voces del Barro και του βιβλίου δοκιμίων XIX del siglo XX. Το Los soles de Amalfi είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Ο Σαλντίβαρ συνομιλεί με τον μεταφραστή, καθηγητή και ισπανιστή Βίκτωρ Ιβάνοβιτς.

* Στα ισπανικά και στα ελληνικά

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κολομβίας στην Ιταλία παράλληλης διαπίστευσης για την Ελλάδα, του Επίτιμου Γενικού Προξενείου της Κολομβίας στην Ελλάδα, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας και των Εκδόσεων Ψυχογιός.

AboutMary Die

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek