[ 7 Σεπτεμβρίου, 2023 by admin 1 Comment ]

Συνέντευξη Τύπου – Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 12.00 στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας

 

Το 15ο Φεστιβάλ ΛΕΑ και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας σας προσκαλούν

Στη συνέντευξη Τύπου του 4ου βραβείου Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ, την επίσημη έναρξη κατάθεσης έργων για το βραβείο και τα εγκαίνια της έκθεσης, αφιερωμένης στον Ισπανό ποιητή Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα με τίτλο «Με το πλήρωμα του χρόνου»

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 12.00

στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας (Σκουφά 31, Κολωνάκι Αθήνα)

 

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ και το Ινστιτούτο Θερβάντες σας προσκαλούν στην παρουσίαση του 4ου Βραβείου Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι στην Aίθουσα με τους καθρέφτες του Ινστιτούτου Θερβάντες (Σκουφά 31, Κολωνάκι ,Αθήνα). 
Στη συνέχεια ο επιμελητής της έκθεσης «Με το πλήρωμα του χρόνου», Pablo Sycet Torres, θα μας ξεναγήσει στην έκθεση που είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Ισπανό ποιητή και δοκιμιογράφο Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα.

Λίγα λόγια για το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

Το Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις -ΛΕΑ- και το Βραβείο ΛΕΑ διοργανώνονται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Φεστιβάλ ΛΕΑ-Διαπολιτισμική Ανάπτυξη και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας. Το βραβείο αυτό απονέμεται κάθε χρόνο στον μεταφραστή, στη μεταφράστρια ή στη μεταφραστική ομάδα που πραγματοποίησε κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος, σύμφωνα με την ημερομηνία δημοσίευσης του έργου και την εγγραφή του στη βάση δεδομένων BIBLIONET, την καλύτερη πρώτη μετάφραση ή αναμετάφραση στα ελληνικά ενός λογοτεχνικού έργου (μυθιστορήματος, συλλογής διηγημάτων, θεατρικού κειμένου, ποιητικής συλλογής ή ανθολογίας ενός ή περισσότερων ποιητών), γραμμένο στα ισπανικά, πορτογαλικά, καταλανικά, γαλικιανά ή βασκικά.  Στις 13 Ιουνίου 2023, κατά την τελετή έναρξης του 15ου Φεστιβάλ ΛΕΑ, η μεταφράστρια Χριστίνα Θεοδωροπούλου έλαβε το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ για τη μετάφραση του μυθιστορήματος «Εξαίσιο πτώμα» της Αργεντινής συγγραφέα Αγκουστίνα Μπαστερρίκα, Εκδόσεις Πατάκη.

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ καλεί τους εκδότες και τους μεταφραστές των βιβλίων που μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν κατά το έτος 2023 να στείλουν 3 αντίτυπα των βιβλίων ώστε να διεκδικήσουν το 4ο βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ. Ο νικητής ή νικήτρια θα ανακοινωθεί την ημέρα έναρξης του 16ου Φεστιβάλ ΛΕΑ τον Ιούνιο του 2024.

Λίγα λόγια για την έκθεση «Με το πλήρωμα του χρόνου» αφιερωμένη στον Ισπανό ποιητή Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα

Τόπος: Αίθουσα με τους καθρέφτες του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Σκουφά 31, Κολωνάκι, Αθήνα

Ημερομηνία: 27/09/2023 – 03/11/2023

Ώρες: Δευτέρα με Παρασκευή 09:00 – 18:00. Σάββατο και Κυριακή κλειστά


Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας φιλοξενεί μια σημαντική έκθεση αφιερωμένη στον δημιουργό, ποιητή και δοκιμιογράφο Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα και το έργο του (Βαρκελώνη, 1929), με σκοπό να τον γνωρίσει το ελληνικό κοινό, αλλά και να δώσει την ευκαιρία σε όσους ήδη τον γνωρίζουν να δουν άγνωστες έως τώρα πλευρές της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Κεντρική μορφή της λεγόμενης “ποιητικής γενιάς της δεκαετίας του 1950” και διαχρονικά ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ποιητές, ο Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα υπήρξε πρωτοπόρος στην Ισπανία στη χρήση και καθιέρωση του προσωπικού ημερολογίου ως λογοτεχνικό είδος και στην εισαγωγή του δραματικού μονολόγου στην ισπανόφωνη ποίηση.  Δημιούργησε γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ της μητρικής του ισπανικής και της αγγλικής γλώσσας, γεγονός που επέτρεψε τη διάδοση έργων βρετανών συγγραφέων στην Ισπανία. 

Μεταξύ των έργων που εκτίθενται στο Ινστιτούτο Θερβάντες, οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν πρωτότυπα βιβλία σε διάφορες γλώσσες, καθώς και έργα τέχνης εμπνευσμένα από τα ποιήματά του.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ:

https://cultura.cervantes.es/atenas/el/Gil-de-Biedma.-Seg%C3%BAn-sentencia-del-tiempo/162045

————-

 Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ ΛΕΑ

Υπεύθυνοι για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ και του Βραβείου ΛΕΑ είναι η μη κερδοσκοπική εταιρεία Φεστιβάλ ΛΕΑ-Διαπολιτισμική Ανάπτυξη και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας.

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ, από την ίδρυσή του, γίνεται σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κολομβίας, της Κούβας, της Ισπανίας, του Μεξικού, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας, της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας και του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα.

Το 15ο Φεστιβάλ ΛΕΑ πραγματοποιήθηκε χάρη στην υποστήριξη του χρυσού χορηγού Libra Group – Social Responsibility, στη χορηγία της Πρεσβείας της Κολομβίας και της Ισπανίας, του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας, καθώς και στην ανεκτίμητη υποστήριξη της Acción Cultural Española, του Ινστιτούτου Camões, της Rokas Iberdrola, της Navíos South American Logistics Inc, του Kyklos Travel και του Polyglot Bookstore.

Επίσης, το Φεστιβάλ ΛΕΑ ευχαριστεί για τη συνεργασία και την υποστήριξή τους τούς εκδοτικούς οίκους Ίκαρος, Όπερα, Διόπτρα, Τόπος, Βακχικόν, Ευρασία (Στιγμός), Μεταίχμιο, τις Εκδόσεις Καστανιώτη και τις Εκδόσεις Πατάκη, καθώς και το Ελληνοϊσπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Φεστιβάλ FeCHA, το Φεστιβάλ HOLA, τη Wanka Graphics – το MCN Travel Greece, το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού UNAM και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι το μοναδικό μεγάλο πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα με περιεχόμενο την ιβηροαμερικανική λογοτεχνία. Επιπλέον, είναι μια από τις πιο σημαντικές λογοτεχνικές εκδηλώσεις στην Αθήνα από το 2008 ενώ, από το 2012, διεξάγεται επίσης και στο νησί της Λευκάδας. Τέλος, από το 2022 γίνεται και στη Χαλκίδα και το Ναύπλιο.

Φέτος το Φεστιβάλ ΛΕΑ πραγματοποιήθηκε επίσης σε Χαλκίδα, Σκύρο, Λευκάδα, Ναύπλιο, ενώ είχε και ειδική συνεργασία με το το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης «Συγγραφείς του Κόσμου» καθώς και το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων.

ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 

Marta Cañete

press@lea-festival.com

+30 210 985 9682/ 6956502608

Facebook: https://www.facebook.com/Solatino.gr

Instagram: @lea.festival 

AboutAdriana

Comment [01]

  1. 4 Μαΐου, 2024

    “Maintaining clean carpets is crucial for a hygienic living environment. Teppich Reinigung München offers reliable and effective carpet cleaning services in Munich. We’re committed to delivering exceptional results for our clients. Thank you for sharing these valuable insights!”

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek