[ 21 Ιουνίου, 2022 by admin 0 Comments ]

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | «Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» της Ιρένε Βαγέχο

Map Unavailable

Ημερομηνία
Date(s) - 21 Ιουνίου, 2022
8:30 μμ - 9:30 μμ

Location
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ώρα 20.30

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | «Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» της Ιρένε Βαγέχο

«Μια νύχτα της παιδικής μου ηλικίας, στην άκρη του κρεβατιού, ο πατέρας μου μου διηγήθηκε τη συνάντηση του Οδυσσέα με τις Σειρήνες, κι εκεί ξεκίνησαν όλα». Σε αυτό το αφηγηματικό δοκίμιο,  διασταύρωση ανάμεσα σε εκπαιδευτικό βιβλίο και σε αυτοβιογραφία της ως αναγνώστρια, η Ιρένε Βαγέχο (μία από τις συγγραφείς του προγράμματος 10 de 30 του ισπανικού AECID) μας παίρνει από το χέρι σε αυτόν τον περίπλου σε πάνω από χίλια χρόνια, στον οποίο κάνει μια επανεξέταση της ιστορίας των βιβλίων στον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Η συγγραφέας από την Αραγονία δεν μας μιλά μόνο για βιβλία, μας μιλά και για τον εαυτό της, για τη μύησή της ως ακροάτρια τότε που η μητέρα της της διάβαζε ιστορίες για παιδιά, για τον αποφασιστικό ρόλο που έπαιξε η καθηγήτρια της των ελληνικών και των λατινικών στην εφηβεία της ή για τη διαμονή της ως φοιτήτρια στη Φλωρεντία και την Οξφόρδη… Με αυτά τα τόσο απλά όπλα η Ιρένε Βαγέχο, όπως τα τραγούδια των Σειρήνων της Οδύσσειας μας αποπλανεί και καταφέρνει να μη θέλουμε να σηκώσουμε το βλέμμα από το βιβλίο με τον ζεστό αφηγηματικό λόγο ενός παραμυθά.

Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη.

Η Ιρένε Βαγέχο θα συνομιλήσει με τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, συγγραφέα και πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

* Στα ισπανικά και στα ελληνικά

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες. Σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.


Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | «Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» της Ιρένε Βαγέχο θα μεταδοθεί απευθείας στην πρωτότυπη γλώσσα (χωρίς διερμηνεία) στον παρακάτω σύνδεσμο και 36 ώρες αργότερα σε μαγνητοσκόπηση, στα ελληνικά και στα ισπανικά, στη σελίδα του Φεστιβάλ ΛΕΑ στο YouTube.

AboutAdriana

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek