ΣΥΖΗΤΗΣΗ | Ο αλληγορικός ρεαλισμός στο έργο του Ζοζέ Σαραμάγκου. Συζήτηση με αφορμή την έκδοση του μυθιστορήματός του Αυτοί που σηκώθηκαν απ’ τη γη

Goethe-Institut Athen
18.30 h – 19.20 h
Πέμπτη 18 Ιουνίου
Συμμετέχουν: ο Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Μάριο Σίλβα και ο Έλληνας συγγραφέας Ιερώνυμος Λύκαρης. Συντονίζει ο μεταφραστής Κώστας Αθανασίου
Το έργο του Ζοζέ Σαραμάγκου συνεχίζει να βρίσκει απήχηση στους αναγνώστες παγκοσμίως λόγω της ικανότητάς του να συνδυάζει φιλοσοφικό στοχασμό, κοινωνική κριτική και μια βαθιά ανθρώπινη ματιά στην ιστορία. Με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του Αυτοί που σηκώθηκαν απ’ τη γη, σε μετάφραση Μαρίας Παπαδήμα από τις εκδόσεις Καστανιώτη, η εν λόγω συζήτηση θα διερευνήσει τις εντάσεις μεταξύ του λογικού και του παράδοξου στο λογοτεχνικό σύμπαν του Πορτογάλου νομπελίστα. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για τη μνήμη, τη δικαιοσύνη, την αντίσταση και τη γλώσσα στην αφήγηση του Σαραμάγκου, καθώς και τη διαχρονική σημασία της σκέψης του στον σύγχρονο κόσμο και τις προκλήσεις της μετάφρασης μιας μοναδικής και αδιαμφισβήτητης λογοτεχνικής φωνής.
Στα ελληνικά και στα πορτογαλικά
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πορτογαλίας, του Ινστιτούτου Camões, του Goethe-Institut Athen και των εκδόσεων Καστανιώτη.

